У «Тузлівських лиманах» з’явилася колонія кваків

Вперше за час спостережень одеські екологи помітили утворення колонії кваків в Національному парку «Тузлівські лимани». Далі на odesa.name.

Кваки в’ють свої гнізда

Цим перелітним птахам сімейства чаплевих настільки там комфортно, що у них навіть з’явилося потомство. Пернатим новоселам сподобалися зарості дикої оливки, якими поросла піщана коса.

У самців і самок майже однакове біло-сіре оперення і чорний дзьоб. На відміну від інших представників свого виду, у них спостерігається коротші шия і ноги, але міцніший дзьоб. Ноги у птахів пофарбовані в жовтувато-зеленуватий колір, а в шлюбний період вони “забарвлюються” яскравішими – рожевими або червоними.

Як повідомив начальник науково-дослідного відділу “Тузлівських лиманів” Іван Русєв, в Україні кваки найчастіше зустрічаються в дельті Дністра, в лісостеповій та степовій зонах. Взимку ж ці птахи перебираються в Африку – Малі, Чад, Нігерія, а їхній шлях їх міграції шлях часто проходить саме через Тузлівські лимани. Цього разу кваки вирішили звити свої гнізда в національному парку на території Одеської області.

Цікаво відзначити, що українська назва птиці відбувається завдяки їхньому голосу, що “квакає”. Її також називають нічною чаплею, через те, що птах любить полювати ночами. Ввечері вони із задоволенням спілкуються між собою характерними хриплуватими звуками, схожими на квакання.

Як живуть кваки

Виявляючи особливу активність вранці та ввечері, вдень кваки мовчки й нерухомо сидять на гілках. Але в період гніздування від них вимагається активна діяльність і вдень – адже вночі не особливо можна розглянути, куди летіти та де споруджується гніздо.

Квак – птах обережний, що проявляє турботу про свою безпеку. Гніздиться вона колоніями разом з іншими видами чапель поблизу заростей біля водойм або в самому лісі – на деревах або в густих заростях. Буває, що вони селяться на узліссі.

Гнізда птахи будують з дрібних гілок: спершу самці роблять основу, а потім запрошують самку продовжити розпочату справу.

Що стосується харчування, то птахи знаходять його в водоймах. Їх раціон складають невелика риба, жаби, водні комахи і їх личинки. Попри досить товариський характер, кваки воліють полює поодинці.

На “Тузлівських лиманах” кваки не самотні

Варто відзначити, що квак – не єдиний вид сімейства чаплевих, якому подобаються водні простори Бессарабії. Майже одночасно з кваками у НПП “Тузлівські лимани” оселилися малі білі чаплі, які також провели зиму в Африці й залишатимуться в наших краях до вересня.

«Вони прилетіли з далекої Африки в Тузлівську Амазонію. Скоро вони побудують гнізда в таємних місцях нацпарку і будуть радувати відвідувачів своєю присутністю на лиманах Амазонії до вересня», – прокоментував візит птахів згаданий вище еколог Іван Русєв.

У побуті малі білі чаплі отримали назву «Чепури малі», вони широко поширені в теплому кліматі східної півкулі. Зазвичай вони гніздяться колоніями, часто поруч з іншими чаплями або бакланами. Харчуються в основному дрібною рибою, а також комахами, жабами й равликами.

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here